انرژي زمين گرمايي(انرژي هاي نو)

دسته بندي برق
فرمت فايل pdf
حجم فايل 854 كيلو بايت

پس از پرداخت، لينك دانلود فايل براي شما نشان داده مي شود

پرداخت و دانلود

انرژي زمين گرمايي

توجه به انواع انرژي  غير وارداتي و متفاوت از سوخت فسيلي نكته‌اي است كه در بسياري از كشورهاي دنيا مبناي برنامه ريزي‌هاي بلند مدت قرار گرفته است. از سوي ديگر با افزايش بحران آلاينده‌هاي ناشي از سوختهاي فسيلي ، توجه به فاكتورهاي زيست محيطي توسط ارگانها و نهادهاي بين المللي و نيز توجه برنامه ريزان به استفاده از انرژي تجديدپذير موجب گرديده تا امروزه  به اين مباحث با جديت بيشتري پرداخته شود . انرژي زمين گرمايي نيزيكي از منابع انرژيهاي تجديدپذير ميباشد . اصطلاح زمين گرمايي ترجمه واژه Geothermal است كه ريشه يوناني داشته و از كلمات Geo به معناي زمين و Therme به معني حرارت تشكيل شده است. انرژي زمين گرمايي، انرژي موجود در عمق زمين است كه از انرژي خورشيدي كه در طول هزاران سال در داخل زمين ذخيره شده و همچنين فروپاشي يا زوال ايزوتوپ هاي اورانيوم راديو اكتيويته،توريم و پتاسيم در طي ساليان درازدرعمق زمين  نشات گرفته است كه عمدتا در نواحي زلزله خيز و آتشفشاني جوان و صفحات تكتونيكي زمين متمركز شده  است . زمين منبع عظيمي از انرژي است بطوريكه حرارت در هسته آن بيش از ٥٠٠٠ درجه سانتيگراد  مي رسد حرارت زمين به طرق مختلف از جمله فوران آتشفشان – چشمه هاي ابگرم- ابفشانها- و گلفشانها در اثر كاهش چگالي زمين و خاصيت رسانايي از بخشهايي از زمين به سطح آن هدايت ميشوند. درجه حرارت  زمين با توجه به عمق آن به صورت غير خطي زياد ميشود. (با تقريب خطي هر ١٠٠ متر ٣ درجه سانتي گراد)  انرژي حرارتي ذخيره شده در ١١ كيلومتر فوقاني پوسته زمين معادل پنجاه هزار برابر كل انرژي به دست آمده از منابع نفت وگاز شناخته شده امروزجهان است. انرژي زمين گرمايي بر خلاف ساير انرژيهاي تجديد پذير محدود به فصل ، زمان وشرايط خاصي نبوده بدون وقفه قابل بهره برداري مي باشد. همچنين قيمت تمام شده برق در نيروگاههاي زمين گرمايي با برق توليدي از ساير نيروگاههاي متعارف( فسيلي ) قابل رقابت بوده و حتي از انواع ديگر انرژيهاي نو بمراتب ارزانتر است.

 

 

 

تاريخچه انرژي زمين گرمايي در ايران :

در ايران از سال ١٣٥٤ مطالعات گسترده اي بمنظور شناسايي پتانسيل هاي منبع انرژي زمين گرمايي  توسط وزارت نيرو با همكاري مهندسين مشاور ايتاليايي ENEL در نواحي شمال و شمال غرب ايران در محدوده اي به وسعت ٢٦٠ هزار كيلومتر مربع آغاز گرديد. نتيجه اين تحقيقات مشخص نمود كه مناطق سبلان، دماوند، خوي، ماكو و سهند با مساحتي بالغ بر ٣١ هزار كيلومتر مربع جهت انجام مطالعات تكميلي و بهره برداري از انرژي زمين گرمايي مناسب مي باشند. در همين راستا برنامه اكتشاف، مشتمل بر بررسيهاي زمين شناسي، ژئوفيزيك و ژئوشيميايي برنامه ريزي شد. در سال ١٣٦١ با پايان يافتن مطالعات اكتشاف مقدماتي در هر يك از مناطق ذكر شده، نواحي مستعد با دقت بيشتري شناسايي شده و در نتيجه در منطقه سبلان: نواحي مشكين شهر، سرعين و بوشلي، در منطقه دماوند ناحيه: نونال، در منطقه ماكو- خوي نواحي: سياه چشمه و قطور و در منطقه سهند پنج ناحيه كوچكتر جهت تمركز فعاليتهاي فاز اكتشاف تكميلي انتخاب شدند. پس از يك وقفه نسبتاً طولاني و با هدف فعال نمودن مجدد طرح، گزارشهاي موجود مجدداً در سال ١٣٦٩ توسط كارشناسان UNDP بازنگري شده و منطقه زمين گرمايي مشكين شهر بعنوان اولين اولويت جهت ادامه مطالعات اكتشافي معرفي شد. پيرو مطالعات ذكر شده پروژه انجام حفاري هاي اكتشافي ، تزريقي، توصيفي به منظور شناسايي بيشتر پتانسيل در منطقه سرعين مشكين شهر در سال تعريف ١٣٨١گرديد كه عمليات حفر اولين چاه زمين گرمايي نيز در همان سال آغاز گرديد .فاز اول اين پروژه در سال ١٣٨٣ اتمام يافت كه درمجموع سه حلقه چاه اكتشافي و دو حلقه چاه تزريقي در اين مرحله حفر گرديد و تست دوحلقه از سه حلقه چاه اكتشافي با موفقيت انجام گرفت كه مهم ترين دستاورد اين فاز از پروژه كسب دانش فني مربوط به حفر چاههاي زمين گرمايي بود . فاز دوم اين پروژه در سال ١٣٨٤ آغاز گرديد.

توانمندي هاي حاصله در كشور در حوزه انرژي زمين گرمايي:

در پروژه توسعه ميدان زمين گرمايي و ساخت نيروگاه مشكين شهر مراحل حفاري چاهها،بهره برداري از چاه ها در دوره تست،ساخت دستگاههاي مربوط به تست در كشور كاملا بومي شده و توسط متخصصان داخلي به انجام رسيده است.

همچنين در زمينه استفاده از پمپ هاي حرارتي زمين گرمايي تا كنون تكنولوژي نصب كويل هاي زميني به صورت كامل و ١٠٠% در كشورمان ايران بومي شده است.

 

تاريخچه انرژي زمين گرمايي درجهان :

وجود كوههاي آتش فشاني اولين نشانه وجود گرما درزير زمين بود.

حفر اولين منابع زمين گرمايي در فاصله زماني بين قرنهاي  ١٦و ١٧ ميلادي

قرن هجدهم ميلادي اولين اندازه گيريها در بلفورت فرانسه

اوايل قرن نوزدهم استخراج سيالات زمين گرمايي با هدف بهره برداري ا ز پتانسيل انرژي حرارتي در ايتاليا صورت گرفت.

١٨٧٠: استخراج بخارات طبيعي آب با هدف بهره برداري از انرژي مكانيكي آن انجام شد.

١٩٠٤:توليد برق از اين انرژي در لاردرلو ايتاليا

١٩٢٠:نخستين چاهها ژئو ترمال در ژاپن و كاليفرنيا به طور همزمان

١٩٢٨:استخراج سيال زمين گرمايي براي تامين گرمايش منازل در ايسلند.

پس از جنگ جهاني دوم در سال ١٩٥٨ نيوزلند بعنوان دومين كشور فعال در اين زمينه اقدام به توليد برق از انرژي زمين گرمايي نمود.

پس از پرداخت، لينك دانلود فايل براي شما نشان داده مي شود

پرداخت و دانلود

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در مونوبلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.